Bananowy budyń z kaszy jaglanej

by - 11/04/2016


Cześć! :)
Dzisiaj przychodzę do Was z pierwszym przepisem. Od jakiegoś czasu próbuję zacząć zdrowe, regularne odżywianie, co niestety jest dość trudne, kiedy przeprowadzasz się do dużego miasta i ogranicza Cię czas, czy fundusze. No i wiadomo-Burger King jest wszędzie.
Ale wracając do zdrowego odżywiania, rozpoczęłam poszukiwanie przepisów na zdrowe jedzenie "na szybko" i takim sposobem natrafiłam na budyń jaglany.


Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 banan
2 szklanki mleka
1 łyżka miodu (lub więcej, zależy jak słodkie ma być)
1 łyżka cynamonu (lub według uznania)

Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy w sitku pod strumieniem gorącej wody. Wsypujemy do rondelka, zalewamy jedną szklanką mleka i gotujemy dopóki kasza nie "wciągnie" całego płynu.
2. Kaszę przekładamy do pojemnika do blendera, dodajemy banana, cynamon, miód i drugą szklankę mleka i miksujemy na gładką masę.
3. Kiedy kasza będzie już gotowa możemy dołożyć do niej jeszcze trochę banana i migdały tak jak ja to zrobiłam. Jest świetna też z owocami.

Budyń jaglany nie jest zbyt słodki, powiedziałabym, że wręcz czuć delikatnie goryczkę, więc jeśli ktoś woli słodsze rzeczy, polecam dodać więcej miodu lub polać na wierzchu syropem owocowym. Do słodzenia świetnie sprawdza się też syrop klonowy. 

Smacznego! :)


<a href="https://www.bloglovin.com/blog/18323309/?claim=whuzprts3vs">Follow my blog with Bloglovin</a>

You May Also Like

1 komentarze

  1. Z chęcią wypróbuję przepis :)

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń